måndag 31 maj 2010

Katastrof för Israels trovärdighet

Den israeliska försvarsmakten bekräftar nu på måndagsförmiddagen de värsta uppgifterna om att över 10 människor dödats i samband med att israeliska stridskrafter i morse bordade biståndsskeppen till Gaza. Det verkar t o m som om nattens ingripande blev ännu blodigare än vad som framgick av de första knapphändiga rapporterna.
Detta är på alla sätt en katastrof.
"Ship to Gaza" är naturligtvis en provokation mot den israeliska blockaden av Gaza. Den var välplanerad för att nå maximal publicitet och skulle enligt arrangörerna strikt hålla sig till ickevåldsmetoder. En israelisk talesman hävdar nu att israeliska soldater hotats och blivit huggna med kniv när de bordade en av båtarna. Även om det skulle vara sant, försvarar det inte de israeliska dödsskjutningarna.
Det torde den här gången vara fullständigt omöjligt för Israel att hävda att det finns någon som helst proportion i den israeliska attacken. Och då har vi inte ens talat om att hela blockaden av Gaza sedan länge kritiserats och förkastats av omvärlden.
Anders Mellbourn

1 kommentar:

  1. Israel torde ha försvagat sin ställning internationellt.
    Konsekvenserna svåra att överblicka. Om det var på internationellt vatten, brott mot folkrätt. Det går svårligen att komma ifrån att Israels aktion andas prestige och okänslighet för humanitära ändamål.
    Benny Fhager

    SvaraRadera