måndag 19 november 2012

Talmystik

Igår, den 18:e november, var en negativ och farlig dag enligt den gamla bondepraktikan. Alla vi som inte gifte oss igår kan dra en lättnadens suck, skriver Svenska Dagbladet, som botaniserat i praktikan.

Riktigt varför denna dag var negativ framgick inte. Bara att det var en av årets 33 jämmerdagar. Och det blir värre. Januari fullständigt exellerar i jämmer. Och nånting ligger det kanske i det. Januari, med sina oxveckor är lång och kall och trist, tycker jag också.

Men talmystik, om jag får kalla det så, är fascinerande.Mest för att det uppenbarligen finns så många som tillbringar väldigt mycket tid med att räkna ut och dividera om när exempelvis domedagen infaller. Enligt den gamla Mayakalendern infaller den redan den 21 december i år. Då slutar kalendern, enligt vår gregorianska tideräkning.

Fast det kan förstås vara fel. 50 eller 100 år fel, enligt en amerikansk professor.

Det är lika skönt att inte veta och tillsvidare fortsätter vi med planeringen för framtiden här på Sändaren. Ska vi överleva jul och nyår utan att slås till marken av övertidsarbete behövs framförhållning.

Kanske är  inte domens dag här ännu. Men väl domssöndagen. Med två s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar