onsdag 9 maj 2012

Europatidning denna vecka

Det är ingen firarstämning för Europadagen denna 9 maj 2012. Väljarna i Frankrike och Grekland sa vad de inte ville ha i söndags. Marknaderna ville inte ha de valutslag som det blev. Frågan återstår om det nu går att finna en väg för Europa som människor kan känna sig delaktiga i och den realt existerande marknadsekonomin kan tillåta. Några svar innehåller tyvärr inte veckans nummer av Sändaren. Men vi har i alla fall tagit Europa på allvar och till och med uppmärksammat europeiska händelser som gått våra stora, etablerade kolleger förbi (se vänlig bloggkommentar om detta härunder). Det var alltså officiellt statsbesök i Stockholm i fredags. Presidenten i EU:s viktigaste stat och Sveriges största handelspartner var i stan. Det var inget för de stora nyhetsmedierna. Men även om en tysk president inte är med och fattar politiska beslut utan mer deltar i jubileumsfiranden, som nu tyska skolans i Stockholm, spelar inte minst den nye presidenten,Joachim Gauck, en moralisk ledarroll som borde göra honom värd att uppmärksamma också av andra än Sändaren. Funderingar över de etablerade mediernas nyhetsvärdering framförs för övrigt också i veckans ledare som finns att läsa härintill. Och i ett ledartick påpekar jag det besynnerliga i att Sveriges television ordnade svensk partiledardebatt samma söndagskväll som de viktiga europeiska valen räknades samman. -Kan någon föreställa sig att SVT skulle ordna partiledardebatt samtidigt som resultaten från ett amerikanskt presidentval blev klara, frågade sarkastiskt en Frankrikekännare jag träffade i går. Anders M

2 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte9 maj 2012 kl. 15:58

    Upprepar min berömmande kommentar här där den hör hemma, lustigt nog kom texten ovan med snigelpost och papperstidning snabbare än här på hemsidan ;-) :
    Måste berömma Sändaren för att både ha haft nyheten om den tyske presidenten Joachim Gaucks besök i Stockholm och att med det danskt-friesiska minoritetspartiet SSW i Schleswig-Holstein för första gången i Tysklands historia ett parti för en etnisk minoritet får en regeringspost i en delstatsregering. Ointresset hos svenska media för våra stora grannländer i söder, Tyskland och Polen, är helt enkelt en skandal och Sändaren ett lysande undantag därvidlag!

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte22 maj 2012 kl. 09:29

    En till nyhet med anknytning till Tyskland som jag snubblade över när jag besökte min gamla hemort Kassel:
    http://signum.se/konstverk-i-kyrktorn-blev-stotesten/

    SvaraRadera