fredag 16 december 2011

Att ta ställning på ledarplats

Här ett försök att samlat, kort och måhända mest formellt svara på kommentarer här på bloggen och raden av kommentarer till veckans ledare.
Sändaren har uppdrag som både nyhets- och opinionsorgan. Som opinionsorgan ska vi dels ge löpande egna kommentarer på ledarplats, dels erbjuda plats för debatt. Sändarens debattsidor torde tillhöra de mer brokiga i svensk press och det är vi glada över.
Ansvarig för ledarna är tidningens chefredaktör som är tillsatt av styrelsen för Berling Press – med bland andra Missionskyrkan och Baptistsamfundet som ägare. Styrelsen måste också enligt avtal höra ledningarna för Baptistsamfundet och Missionskyrkan vid tillsättningen av chefredaktör.
På ledarplats har vi ett grundläggande uppdrag att främja processen mot Gemensam framtid. Till det hör också att i enskilda person- och sakfrågor argumentera både för och mot. Om det sker med omdöme eller inte, avgör i sista hand läsare och ägare. Kampanjer – om inte vårt grundläggande uppdrag att främja Gemensam framtid ska ses som en kampanj – tror vi inte på.
Till demokratisk opinionsbildning hör att man argumenterar för och emot. När beslut är fattade fortsätter debatten men utifrån nya förutsättningar och krav. Att konstruktivt arbeta vidare och utvecklas med ledare och kolleger som inte varit våra egna förstaval är den vanligaste erfarenheten för de flesta av oss.
I veckans ledare står en del positivt och ingenting negativt om Joakim Hagerius. Däremot skriver jag att han inte skilde ut sig från de andra på det sätt man kunnat förvänta sig av en kandidat som inte är känd inifrån samfunden och har många starkt engagerade anhängare.
På den punkten tillför en del av kommentarerna här en del. Tack för det. Diskussionen fortsätter i Sändaren.
Anders M

8 kommentarer:

  1. Anders rätta mig gärna om jag har fel... Men är inte Joakim Hagerius ordinerad som pastor i SMK? Han är inte en så tydlig outsider som du vill påskina att han skulle vara.

    Vad är det som är så hemskt med att han de senaste åren varit föreståndare i en EFK församling. Och varför måste han vara extraordinär eftersom han kommer från en EFK församling?

    SvaraRadera
  2. Tack för ditt svar Anders, det andas betydligt mer öppenhet och förtåelse än den ledare som föranlett så många kommentarer.

    Jag vill hävda att sanningen ligger i betraktarens ögon. I detta fall är det väldigt tydligt att många uppfattat hur du aktivt tar avstånd från Hagerius. Dels direkt genom att inte bry dig om det som tidigare lyfts fram som hans starka sidor utan att istället ifrågasätta honom (Men om han inte är mer annorlunda, vad ska han då bidra med?), dels indirekt genom att argumentera mot att ta in en ledare utifrån då han är den ende utifrån.

    Dessutom har du med ditt godkännande av Benny och Barbro Fhagers insändare tydligt markerat att smutskastning av bl.a. Hagerius är helt ok i din tidning. Jag tror aldrig att du hade tagit in motsvarande debattartikel om någon av de andra kandidaterna. Å andra sidan tror jag aldrig någon skulle skrivit det om någon annan så den återstår som hypotetisk fråga.

    SvaraRadera
  3. Det grundläggande problemet för Sändaren är fortfarande om den är ett opinionsorgan eller ett samlande organ.

    Parollen att media ska vara fri, gäller förstås i sammanhang där det inte bara finns en tidning, som i GF, där Mellbourns åsikter inte vägs upp av andra ledare med andra inriktningar.

    Det är inte konstigt om Sändarens upplaga kommer att minska, när den mer och mer uppfattas som ett språkrör för EN falang inom samfundet.

    SvaraRadera
  4. En ledarsida ska uttrycka åsikter. Med Mellbourn som chefredaktör har de åsikterna i högre grad sammanfallit med de mer konservativa krafterna i Missionskyrkan - som hellre vill fortsätta i gamla hjulspår än se förnyelse, och som betraktar Baptistsamfundet som något katten släpat in.
    Att Mellbourn pläderar mer eller mindre polerat för en kandidat mot en annan är i sin ordning, men ska ses i ljuset av att man i Missionskyrkan ser Olle Alkholm som en garant för det gamla och Joakim Hagerius som ett hot om förnyelse.

    SvaraRadera
  5. Bara en fråga:
    På vilket sätt betraktar Sändaren "Baptistsamfundet som något katten släpat in"? Belägg, tack!
    Anders M

    SvaraRadera
  6. Anders M,
    Tack för bra klarläggande. Tror just detta är ett viktig samtal som verkligen gynnar sändaren. Ser fram emot framtida idébataljer.

    / Gustaf Björkman, Fiskebäck

    SvaraRadera
  7. Anders, du har en gåva att skriva stingent och reflekterande! Och det är väl verkligen en tidningsledares uppgift! Ditt engagemang för en Gemensam Framtid är stort. Det märks utifrån hur du utmanar och reflekterar i frågor som är viktiga.. Fortsätt skriv och fortsätt utmana oss. Det är ju det tidningars lerdarspalter är till för!

    SvaraRadera
  8. Självklart skall Sändaren ha en åsikt och även kunna framföra den Många åsikter skall självklart få utrymme på debattsidan men det vore konstigt om inte ledarsidan också kunde uttrycka en mening avseende både person och sak. Tack för en fin utveckling av Sändaren. I efterskott såg jag intervjun med kyrkoledarkandidaterna och jag sällar mig till de ”konservativa” Olle Alkholm och Lasse Svensson gjorde bäst ifrån sig.
    Bewe

    SvaraRadera