onsdag 17 november 2010

Rättssäkerheten segrade för Irakflyktingar

Det var trots allt ingen överraskning när beskedet kom att migrationsverket inställer, åtminstone tillsvidare, planerade utvisningar av kristna irakier. Migrationsverket och stöttande statsråd Tobias Billström målade in sig i ett hörn när de hårdnackat höll fast vid argumentet att rättssäkerheten kräver behandling fall för fall.
Genom att Europadomstolen uppmanat Sverige att avbryta utvisningar till Irak och myndigheterna givit beskedet att alla som begärt prövning i Europadomstolen skulle få stanna tillsvidare, blev det just med hänsyn till rättssäkerheten i stället nödvändigt att ställa in utvisningarna. Det hade om något varit rättsosäkert och godtyckligt om enskilda kontakter och advokaters effektivitet skulle ha blivit avgörande för vem som ska tvingas ur landet.
Det viktiga är att utvisningaran nu avbryts. Glädjande är därtill att den snabba reaktionen från kyrkor och andra burit frukt. Tack kollega Dagen för ett viktigt initiativ!
I Sändaren nästa vecka, som vi just nu håller på att redigera, säger författaren Per Wirtén i en intervju att kyrkan i frågor om invandring och rasism är "en förhållandevis upplyst plats. När det bränner till så finns kyrkan där. Det kan inte vara en slump".
Tack gode Gud, om Per Wirtén har rätt!
Anders M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar