fredag 18 juni 2010

Bildt ansvarig för diplomatinbjudningar

Utrikesministern har inte haft något att göra med inbjudningarna av ambassadörer till kronprinsessans bröllop, hävdade Carl Bildt i P1 Morgon i morse.
Jaså, inte. Stockholmsbaserade ambassadörer är ju inbjudna till bröllopet inte för att de känner brudparet utan för att det tillhör protokollet vid stora händelser kring statschefen. Det är ju just i de utrikes förhållandena som Konung och Kronprinsessa fortfarande spelar också en formell roll i statslivet. Kungen är ordförande i utrikesnämnden och kronprinsessan inträder i hans ställe då han har förhinder. Kungen gör därtill statsbesök som en del av den svenska utrikespolitiken.
Så det är klart att utrikesministern i sista hand är ansvarig för vilka UD föreslår hovet att inbjuda till bröllopet. Det går inte skylla på medarbetare.
Huruvida det hade varit lämpligt att avstå från att inbjuda vissa ambassadörer som en diplomatisk markering är en annan sak. Men visst skulle man kunna tänka sig att en representant från främmande makt som håller en svensk medborgare fängslad och inte tillåter det officiella Sverige att hålla kontakt med honom, inte var bjuden när det officiella Sverige firar bröllop.
Anders Mellbourn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar